Allmänt

Lootsystem

2009-11-14 22:05 #0 av: Frida

I World of Warcraft finns det fem olika alternativ att loota monster som ni har dödat. Här finns förklaringen till vad de olika alternativen innebär.

När du är med i en grupp eller raid kan party/raid leadern välja mellan fem olika sätt som looten (skatten) från monstren ska fördelas mellan er i gruppen/raiden. Vilket lootsystem som ska användas beror på vad för grupp man är med i och varför man har grupperat sig. Utifrån beskrivningarna nedan kan ni välja det system som passar er bäst för olika tillfällen.
Lootsystem väljer leadern genom att högerklicka på sitt porträtt och sedan välja ett av de fem alternativen som finns under Loot.

Loot.jpg

Free-For-All
Free-For-All är precis vad det låter som, nämligen att alla medlemmar i gruppen/raiden kan loota alla monster. Det är först till kvarn som gäller helt enkelt och används med fördel när det inte spelar någon roll vem som får looten (till exempel när man boostar någon genom en instans).

Round Robin
Round Robin innebär att alla spelare turas om att loota. Är ni fem spelare i en grupp så får du loota var femte mob ni dödar. Även om det inte är din tur att loota en mob kan du plocka quest items från den. Den spelare vars tur det är att loota kan titta vad som finns att plocka upp men sedan avböja från looten (alltså inte plocka upp den) och på så sätt kan alla andra i gruppen/raiden ta looten istället (först till kvarn gäller).

Master Looter
Master Looter innebär att party/raid leadern lootar allt som droppar och bestämmer om andra i gruppen/raiden ska få något (och vad de ska få). Detta system är mycket användbart när man inte kan lita på att de andra spelarna kan dela ut looten på ett rättvist sätt (dvs när du kör Pick Up Groups med folk du inte känner).

Kuriosa: Master Looter-systemet infördes i spelet när det blev för mycket folk som "ninjade" loot som de inte behövde/hade användning av. Alla har vi väl sett det klassiska Youtubeklippet där en raid kör Molten Core och en "ninja" roffar åt sig loot som andra spelare vill ha och sedan lämnar raiden. Detta skedde alltså innan de "bestämmande" lootsytemen infördes i spelet.
För er som ännu inte sett klippet finns det här.

Group Loot
Group Loot är det lootsystem som är satt som standard när man bildar en grupp/raid. Om inget annat alternativ aktivt väljs så är det alltså detta system som tillämpas när looten fördelas.
Group Loot är precis som Round Robin men med skillnaden att det kommer upp en need/greed ruta på de items som motsvarar den nivå som är satt på threshold (se beskrivning i slutet av artikeln). Man kan även passa på looten genom att trycka på krysset i övre högra hörnet eller bara vänta på att tiden tar slut (rutan är bara uppe en viss tid). Om en spelare trycker på Need och en annan Greed så går looten till den som har valt Need. Om flera spelare har valt samma alternativ så slumpas ett tal mellan 1 och 100 till varje spelare och den som får högst siffra vinner looten. Om två spelare får samma (högsta) siffra så slumpas looten ut till en av dem.

Numera finns även ytterliggare ett alternativ som automatiskt disenchantar loot om spelaren som vinner rollen har valt detta alternativ och om det finns en spelare i gruppen som är enchanter. Disenchantalternativet delar roll med greed så om någon väljer need kan den som har valt disenchant aldrig få looten. Om alla spelare har valt greed eller disenchant kommer looten att delas ut till någon av dessa spelare. Om en spelare har valt disenchant och vinner rollen så kommer han/hon att få de enchantingmaterial som looten hade gett om en spelare manuellt hade disenchantat looten.

Så här ser rutan ut om det finns en enchanter i gruppen:

WoWScrnShot_012710_205425.jpg

Så här ser det ut när det inte finns en enchanter i gruppen, disenchantalternativet är därför inaktiverat och går inte att välja:

Nytt lootfönster, ej dis.jpg

Need Before Greed
Need Before Greed är samma system som Group Loot men med skillnaden att de spelare som inte har någon användning för looten automatiskt passar på den. Till exempel: om en stav droppar så kommer varken rogues, warriors, paladiner eller death knights att få upp en rollningsruta utan de passar automatiskt på staven.

Pass on Loot
Varje spelare i en grupp/raid kan välja att automatiskt passa på loot. Detta görs enkelt genom att högerklicka på sitt porträtt och välja alternativet Pass on Loot och sedan välja Yes eller No.

Threshold
Party/raid leadern kan även välja vilken nivå av loot som lootsystemet ska gälla. Om man väljer rare-alternativet (blå loot) så kommer alla spelare att kunna plocka upp uncommon items (gröna) utan att en rollningsruta kommer upp.

Threshold.jpg

/roll

Ibland kan man som grupp exempelvis stöta på kistor som innehåller loot. Är det flera som vill öppna kistan kan man med fördel använda kommandot /roll (utförs av alla inblandade). Detta kommando slumpar ett tal mellan 1 och 100 och den med högst tal får med fördel öppna kistan.
Det går även att "rolla" mellan andra tal än det som är satt som standard. Vill man rolla mellan 10 och 20 skriver man /roll 10 - 20 och så vidare med vilka andra tal man vill.

Viktigt att komma ihåg är att detta kommando inte automatiskt fördelar looten till "rätt" person så som lootsystemen gör utan det är enbart ett hjälpmedel för att kunna avgöra olika "tvister".

roll.jpg

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2009-11-14 23:27 #1 av: rulda

jättebra artikel :D lärde mig mycket som jag inte viste förr :D

Anmäl
2009-11-15 01:43 #2 av: Frida

#1 Kul att höra, det är ju för er skull jag gör dessa artiklar.

(Ska jag vara ärlig så har jag som spelat i fem år inte heller haft koll på allt detta fören idag när jag äntligen fick tummen ur att kolla upp exakt vad som gäller. Round Robin hade jag inte en aning om vad det va som exempel.)

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2010-01-18 17:11 #3 av: carsbo

har en frågande gällande raid roll... hur gör man? har hört att det är /roll 1-10 men de funkar inte för mig, det kommer bara upp min roll inte den andra i min grupp/raid

Anmäl
2010-01-18 17:25 #4 av: Frida

#3 Det där är ett kommando jag inte känner till. Skriver de andra samma sak och ser de då din roll? Dessa kommandon måste ju var och en skriva in själva.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2010-01-18 21:20 #5 av: Frida

#3 Nu har jag varit inne och lekt lite i WoW och konstaterat att /roll 1 - 10 är detsamma som /roll men istället för ett tal mellan ett och hundra väljer den ett tal mellan ett och tio. Anledningen till att du inte ser de andras siffror är förmodligen för att de inte använder kommandot. /roll måste göras av alla.

Jag har för övrigt (till min stora förtjusning) konstaterat att man kan välja att rolla mellan vilka tal man vill. Vill man rolla mellan ett och tusen går det alldeles utmärkt, likaså fungerade det mellan 564 och 9872. Tungan ute

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2010-02-11 14:11 #6 av: flurp

äntligen vat jag vad round robin e för nått :P

Anmäl
2010-02-11 17:21 #7 av: Frida

Jag har nu uppdaterat artikeln med nya bilder och text i och med att lootsystemet har ändrats en del.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.